Europese Barometer voor familiebedrijven 2019

Europese barometer voor familiebedrijven

Weten wat er speelt binnen het familiebedrijf

Uit onze jaarlijkse Europese Barometer voor familiebedrijven, een gezamenlijk initiatief van KPMG Meijburg & Co, KPMG en European Family Businesses (EFB), blijkt dat innovatie, diversificatie, training en opleiding behoren tot de belangrijkste aandachtsgebieden van Europese familiebedrijven, terwijl ze zich aanpassen aan een snel veranderende wereld.

Vertrouwen en optimisme blijft hoog

Deze achtste editie van de Barometer, die is ingevuld door ruim 1.600 respondenten uit 27 Europese landen, toont aan dat familiebedrijven een overwegend positieve verwachting van de toekomst hebben – dit ondanks toenemende economische en geopolitieke onzekerheid.

Topprioriteiten blijken uit de Barometer

Ondanks het hoge vertrouwen bereiden veel familiebedrijven zich voor op een geheel andere cruciale fase in hun bestaan: die van bedrijfsopvolging, topprioriteit bij Europese familiebedrijven.

Verder heeft deze editie van de Barometer diverse interessante inzichten opgeleverd, waaronder :

  • 62% van de respondenten heeft vertrouwen of zeer veel vertrouwen in de vooruitzichten van hun bedrijf voor de komende 12 maanden. In Nederland is dit zelfs 67%.
  • 59% van de respondenten meldt een stijgende omzet over de afgelopen 12 maanden, tegenover 28% die aangaf dat de omzet stabiel is gebleven.
  • 72% zegt dat innovatie een topprioriteit is voor de komende 2 jaar, samen met opleiding en training van personeel (64%) en diversificatie (50%).
  • 63% van de respondenten ziet de war for talent als belangrijkste zakelijke zorg, tegenover 53% afgelopen jaar. 62% van de respondenten maakt zich zorgen over dalende winstgevendheid en 60% maakt zich zorgen over veranderingen in wet- en regelgeving.
  • 37% van de respondenten meldde een verhoogde internationale activiteit in de afgelopen 12 maanden.

Download de Europese Barometer voor Familiebedrijven 2019

In het eindrapport vindt u de volledige analyse van de resultaten en trends en ontwikkelingen op basis van de vragenlijsten die door de familiebedrijven zijn ingevuld. 

Zo kunnen wij u helpen

Heeft u vragen naar aanleiding van de Barometer? Of hebben de trends en ontwikkelingen uit het rapport u aan het denken gezet? Neem dan contact op met een van onze specialisten. Van het identificeren en anticiperen op deze trends, tot en met het intern bespreekbaar maken en de implementatie van een gedegen aanpak: wij begrijpen als geen ander de dynamiek van het familiebedrijf

© 2022 Meijburg & Co is een Nederlandse maatschap van besloten vennootschappen, staat ingeschreven in het Handelsregister onder nummer 53753348
en is aangesloten bij de wereldwijde KPMG organisatie van onafhankelijke entiteiten verbonden aan KPMG International Limited, een Engelse private company limited by guarantee.
Alle rechten voorbehouden.