Door de coronacrisis moeten veel werkgevers hun activiteiten inperken of zelfs helemaal stilleggen. Dat kan betekenen dat u tijdelijk minder of geen werk voor uw werknemers heeft. Daarvoor was tot voor kort de zogeheten werktijdverkortingsregeling (wtv-regeling) beschikbaar.
Vanwege het te sterk toegenomen beroep dat op de al bestaande wtv-regeling wordt gedaan, kondigt het kabinet een tijdelijke nieuwe regeling aan: de tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging voor Werkbehoud (NOW). De NOW bereikt meer werkgevers en is efficiënter dan de ingetrokken wtv-regeling.
Coronacrisis en werktijdverkorting;
- Iedere werkgever die ten minste 20% omzetverlies verwacht (voor de periode vanaf 1 maart 2020), kan een tegemoetkoming in de loonkosten aanvragen.
- De tegemoetkoming is gerelateerd aan het omzetverlies en bedraagt maximaal 90% van de loonsom voor zowel werknemers in vaste dienst als voor flexibele contracten.
- De werkgever moet het loon doorbetalen en mag geen ontslag op grond van bedrijfseconomische redenen aanvragen tijdens de tegemoetkomingsperiode.
- De regeling gaat gelden voor een periode van drie maanden en kan één keer met drie maanden verlengd worden.
- Het UWV zal na ontvangst van de aanvraag een voorschot van in elk geval 80% van het gevraagde bedrag verstrekken. Het daadwerkelijke omzetverlies en de hoogte van de loonsom worden achteraf vastgesteld (soms is een accountantsverklaring nodig).
- Al ingediende aanvragen wtv-regeling worden beschouwd als NOW-aanvragen.
Meer informatie of advies?
We zijn op dit moment aan het onderzoeken in hoeverre andere EU-lidstaten vergelijkbare maatregelen aan het treffen zijn. Hiervan zullen wij u op de hoogte houden. Mocht u naar aanleiding van deze informatie vragen hebben over de coronacrisis en werkbehoud, dan staan onze adviseurs u graag bij met hun expertise om de fiscale en financiële gevolgen van de coronacrisis zo beperkt mogelijk te houden. Wij houden u uiteraard ook van eventuele aanvullende fiscale maatregelen op de hoogte.