De kinderen uit groep 7 hadden als opdracht het opzetten van een fictief hotel, terwijl groep 8 zich boog over het opzetten van een fictief evenement. De opdrachten bestonden uit vier delen, waarvoor de kinderen telkens drie tot vier weken de tijd hadden. Het uiteindelijke resultaat presenteerden de Rekenaars tijdens de finale op donderdag 18 mei.

Een druk programma
Behalve de presentatie van hun resultaat maakten de kinderen tijdens de finale een laatste rekenopdracht en volgden zij een workshop van Mats Valk, wereldkampioen Rubik’s Cube. Verder kregen zij een heerlijk kinderdiner voorgeschoteld en gingen zij met de hele groep op de foto. Evenals vorig jaar was Klaas van Kruistum, bekend van diverse kinderprogramma’s en van Wie is de Mol 2016, de presentator van de finale.

De ouders, die ook waren meegekomen, konden eveneens een workshop volgen over ‘rekenen op de rand van de krant’. Daarin sprak Karin Snoodijk van de CED‑Groep, onze samenwerkingspartner in het project, over het gebruiken van ‘alledaagse’ dingen, zoals krantenartikelen en folders, om rekenvragen te bedenken en te oefenen met kinderen.

En de winnaars zijn…
Na afloop van dit gevarieerde programma volgde de prijsuitreiking. Er waren twee soorten prijzen te verdelen. De vakjury deelde een prijs uit op basis van de beoordeling van de presentatie, creativiteit en originaliteit van de hotels en evenementen. Deze prijs ging naar groep 7 van basisschool De Grote Lier uit Molenhoek en naar groep 8 van basisschool de Vuurvogel uit Uithoorn.

De rekenprijs was gebaseerd op de gemaakte rekenopdrachten van de afgelopen maanden én de rekenopdracht tijdens de finale. Groep 7 van OBS ’t Smelleken uit Valkenswaard en groep 8 van basisschool De Vendelier uit Helmond gingen er met deze prijs vandoor. Alle winnaars kregen een passende beloning voor hun prestatie.

De RER: een groot succes sinds 2011
Het Razend Enthousiaste Rekenaars-project is in 2011 gestart en heeft tot doel slimme rekenaars uit groep 7 en 8 van de basisschool verder te stimuleren en uit te dagen in het rekenonderwijs. Op veel basisscholen is onvoldoende tijd en expertise beschikbaar om de goede rekenaars extra uitdaging te bieden. Omdat wij juist dit talent willen stimuleren, stelt Meijburg & Co de kennis en kunde van een aantal Meijburgers ter beschikking aan de beste rekenaars van de klas.

Tijdens een vijf maanden durende landelijke competitie begeleiden deze Meijburgers als coach een groep rekentalenten en gaan zij aan de slag met uitdagende rekencasussen. De competitie ontvouwt zich tijdens een spannende finale, waarin de winnaars bekend worden gemaakt en zij met mooie prijzen naar huis gaan.

Het videoverslag van de finale komt binnenkort online!